Neden İş Geliştirme Uzmanıyla Çalışmalıyım?

WorqCompany
5 min readJul 2, 2021

İş geliştirme uzmanlığı çok popüler ama bir o kadar da tanımı tam yapılamayan bir pozisyon. Birçok büyük şirket iş geliştirme uzmanlarıyla çalışıyor. Peki küçük ve orta ölçekli şirketler de gerçekten iş geliştirme uzmanlarıyla çalışmalı mı? Nedir iş geliştirme?

İş geliştirme tanımını en basit ifadeyle anlatacak olursak, bir işi daha iyi hale getirmeye yardımcı olan fikirler, girişimler ve faaliyetler olarak özetleyebiliriz. Bu, artan gelirleri, iş genişlemesi açısından büyümeyi, stratejik ortaklıklar kurarak kârlılığı artırmayı ve stratejik iş kararları almayı içeren geniş bir kavram anlamına geliyor. Üstelik son dönemde “İş Geliştirme Yöneticisi”, “İş Geliştirme Müdürü” ve “İş Geliştirme Başkan Yardımcısı” gibi unvanlar sıkça duyuluyor.

Satış, stratejik girişimler, iş ortaklıkları, pazar geliştirme, iş genişletme ve pazarlama gibi birimlerin tamamı aslında iş geliştirmeyle doğrudan ilgili. Ancak özellikle ülkemizde sadece satış departmanıyla ilgili olduğu ve sadece büyük şirketlerin bu birime sahip olması gerektiği düşünülüyor. Oysa küçük ve orta ölçekli işletmelerin de etkin bir büyüme stratejisi için şirket içinde ya da şirket dışından profesyonellerden destek alarak iş geliştirme faaliyetlerine ihtiyaçları bulunuyor. Peki, neden bir iş geliştirme uzmanıyla çalışılmalı?

İş Geliştirme Neden Önemli?

Şirketinizin küçük ve orta ölçekli olması aslında büyüme konusunda ona daha geniş imkanlar tanır. Şirket organizasyonunuzun büyümesi söz konusu olduğunda, iş geliştirme, bir şirketin tüm işlevlerini veya departmanlarını birbirine bağlayan bir bağ görevi görür ve bir işletmenin satışlarını, gelirlerini, ürün tekliflerini, yeteneklerini, müşteri hizmetlerini ve marka farkındalığını genişletmesine ve iyileştirmesine yardımcı olur.

İş geliştirme departmanında çalışan yetkin bir kişinin departmanların tümündeki değişimi etkilemesinde ve şirketin büyümesini teşvik etmesinde yardımcı olabileceği birçok kilit alan bulunuyor. İş geliştirmenin önemli olmasının dört nedenini şöyle sıralayabiliriz:

1.Önemli ilişkiler kurmayı sağlar

Şirketinizde ister yeni yetenekler geliştirdiğiniz bir dönemde olun, ister potansiyel ortaklarla ağ kurduğunuz bir dönemde ya da potansiyel müşterilerle görüştüğünüz bir dönemde olun ilişki kurma, iş geliştirme sürecinin ayrılmaz bir parçası. Yetkinlikleri yüksek bir iş geliştirme uzmanı, en çok dikkat gerektiren ilişkilere odaklanabilir. Müşterilerle ya da meslek gruplarıyla bağlantı kurmak, yeni iş fırsatlarını belirlemek, potansiyel müşteriler oluşturmak ve kritik işe alımlar yapmak için temel oluşturabilir. En önemlisi mevcut ilişkileri güçlendirmek, sürekli müşteriler elde etmeye yardımcı olabilir ve yetenekleri keşfederek onları geliştirmek için bir fırsat sağlayabilir.

2. Geliri artırmak ve maliyetleri düşürmek için temel bir strateji oluşturur

İş geliştirme sürecinin anahtarı, bir kuruluşa gelen para miktarını artırmaya yardımcı olurken daha az para harcandığından emin olmak için stratejiler tasarlamaktır. İş geliştirmeye odaklanmak, bir kuruluşun hangi pazarların ve ürünlerin en fazla kâr potansiyeline sahip olduğunu ve hangi anlaşmaların ilk önce takip edileceğini belirlemesine yardımcı olabilir. İş geliştirme aynı zamanda maliyetleri düşürmeye yardımcı olan kararlar almayı ve aynı zamanda büyüme alanlarını ve bu tür genişlemeyi kolaylaştırmak için gereken finansmanı belirlemeyi sağlar.

3.Şirketin algısını yükseltmeye yardımcı olur

Pazarlama, bir işletmenin büyümesi için hayati önem taşır ve bir iş geliştirme uzmanı, bir kuruluşun daha iyi bir marka oluşturmasına yardımcı olabilir. Bir iş geliştirme uzmanı, şirketin hedef kitlesini sağlamlaştıran ve yeni müşterilere ya da pazarlara ulaşan kampanyalar geliştiren pazarlama ekibiyle yakın bir şekilde çalışabilir. İş geliştirmenin önemli bir yönü, bir şirketin ürün ve hizmetlerinin yanı sıra müşterilerinin iç işleyişini anlamaktır da aynı zamanda. İş geliştirme liderleri, potansiyel müşterileri kendilerine fayda sağlayabilecek ürün ve hizmetlere yönlendiren yeni pazarlama kampanyaları hakkında bilgi sahibi yapabilir.

4.Yeni pazarlar keşfedebilir

Küçük ve orta ölçekli şirketler için yeni fırsat alanlarından yararlanmak kazançlı bir büyüme stratejisi olabilir ve iş geliştirme, pazar eğilimleri ve fırsatlarından haberdar olmayı sağlayan bir uzmanlık alanıdır. Bir iş geliştiricisi, demografik bilgileri ve müşteri verilerini analiz ederek bu pazarlara girmenin ve yeni müşteri segmentlerine erişmenin yollarını bulmaya yardımcı olabilir.

Farklı Büyüklükteki Şirketler için İş Geliştirmenin Önemi

Beş kişilik bir başlangıç ​​aşamasında olan bir şirket için bir iş geliştirme stratejisi, 1.000 çalışanı olan köklü bir şirket için yapılacak iş geliştirme planından çok farklı görünüyor değil mi? Bu çok doğru bir yaklaşım çünkü, iş geliştirmenin çeşitli aşamaları bulunuyor ve buradaki belirli işlevlerin şirketin olgunluğuna ve büyüklüğüne göre farklılık göstermesi gerekiyor. Yeni başlayanlar, orta ölçekli şirketler ve büyük şirketlerin iş geliştirme stratejileri için farklı bir yaklaşım belirlemek gerekiyor:

  • Başlangıç aşamasında olan şirketler / start-up’lar:

Yeni kurulan bir şirkette güçlü bir temel oluşturabilmek o şirketin hayatta kalması ve büyümesi için kritik bir öneme sahip. Yeni başlayanlar için iş geliştirme stratejileri, mümkün olan en iyi ürün ve hizmetleri geliştirmeye, şirketin pazara uyumunu belirlemeye, yatırımcıları ve finansman kaynaklarını görmeye ve en önemlisi güvenilir bir ekip oluşturarak bu temeli oluşturmaya odaklanır.

  • Orta ölçekli şirketler:

İşin aslı bir işletmenin temeli oluştuktan sonra iş geliştirme bölümü daha etkili bir rol üstlenir. Bu aşamada, şirket büyümesini daha da ilerletmek için sıkı bir çalışma gerçekleştirebilecek konumdadır. Kurucu ekip üyeleri, başlangıç ​​aşamasında iş geliştirme görevlerini yerine getirmiş olabilirken, şimdi bu rolü yerine getirecek özel bir iş geliştirme uzmanı bulmanın tam zamanı olabilir. Bu aşamadaki işletmeler, ürünleri geliştirip ekleyerek, yeni pazarlar arayarak ve büyüme fırsatlarına yatırım yaparak gelişmeye devam edebilir. Yetkinlikleri yüksek bir iş geliştirme uzman bu görevleri yerine getirebilir ve yöneticileri günlük operasyonlara ve diğer yönetimsel önceliklere odaklayabilir. Bu uzman şirket içerisinde yer alabilir ya da dışarıdan bir profesyonel bu görevi üstlenebilir.

  • Büyük şirketler:

Büyük şirketler yıllar içinde oluşturdukları kaynaklardan ve müşteri tabanından yararlanabiliyor, ancak yine de artan rekabet koşulları ve değişen dünya düzeni içerisinde yeni büyüme beklentileri aramaları gerekiyor. İşte tam bu aşamada iş geliştirme tamamen büyüme ve yeni iş fırsatları beklentileriyle ilgili bir konum halini alır. Şirket içinden ve dışından yeni fikirleri keşfetmek, o fikirleri geliştirmek ve uygulamak yeniliğe, yeni ortaklıklara ve yeni ve mevcut müşterilerle daha iyi ilişkilere yol açabilir. Ekip üyelerinin ve müşterilerin bu fikirleri benimsemesini sağlamak, bunun gerçekleşmesi için en önemli noktayı oluşturur. Bu aşamadaki iş geliştirme, iş ilişkilerini genişletmeye ve işi daha etkili ve verimli yürütmenin yollarını belirlemeye de odaklanır.

Bir İş Geliştirme Uzmanı Neleri Bilmeli?

İş geliştirme uzmanlığı bir şirketin kritik noktasında üst düzey karar verme yetkilerini içerir. Bu nedenle de bir iş geliştirme uzmanı aşağıdakiler hakkında mutlaka bilgi sahibi olmalıdır:

  • SWOT analizi açısından işletmenin mevcut durumu (güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler) Genel sektörün mevcut durumu ve büyüme tahminleri
  • Rakip gelişmeler
  • Mevcut işin birincil satış / gelir kaynakları
  • Müşteri profili
  • Yeni ve keşfedilmemiş pazar fırsatları
  • Mevcut işi tamamlayabilecek, iş genişletmeye uygun yeni alanlar / ürünler / sektörler
  • Özellikle önerilen girişimlere ilişkin uzun vadeli bir bakış açısı
  • Maliyet alanları ve maliyet tasarrufu için olası seçenekler

Kaynak: https://www.worqcompany.com/kurumsal-cozumler/neden-is-gelistirme-uzmaniyla-calismaliyim/

--

--