WorqCompany
2 min readDec 27, 2021

--

Freelancerların Nasıl Vergilendirildiklerini Biliyor musunuz? Freelancerların Vergilendirilmesine Dair Bilinmesi Gereken Her Şey

Freelancer kavramı bir iş yerine bağlı olmaksızın serbest çalışma anlamında kullanılan bir kavramdır. Ülkemizde karşılığı serbest meslek olarak alınabilir, ancak serbest meslek kazancı sayılabilmesi için süreklilik arz etmesi de gerekmekte. Freelance çalışanlardan bazıları ise bunu bir seferlik iş olarak da yapabilmekteler. Peki freelance çalışmayı serbest meslek ya da arada bir olarak yapmanın farkı ne?

İki çalışma şekli arasındaki fark vergilendirme konusunda ortaya çıkıyor. Yasal mevzuata göre serbest meslek kazancı elde edenler, iş yeri açılışı bildirimi yapmak zorunda ve verdikleri hizmetler için serbest makbuzu düzenlemek zorundalar. Ancak bu işi bir seferlik yapacaksanız, devreye gider pusulası giriyor. Hizmeti verdiğiniz kurum size gider pusulası düzenleyerek sizin devlete ödemeniz gereken vergiyi size yapacakları ödemeden keserek sizin adınıza stopaj vergisi olarak devlete ödüyorlar.

Peki siz serbest meslek olarak bu işi yapmak istiyorsanız nasıl bir yol haritası izlemelisiniz?

İlk olarak iş yeri açılışı yapmanız gerekiyor, bu iş yerini yapacağınız işin büyüklüğüne göre, kazanç beklentinize göre ya da gelecek planlarınıza göre şahıs firması, limited şirket veya anonim şirket olarak açabilirsiniz.

Freelance Çalışanlar Nasıl Fatura Kesmeli?

Freelance çalışmayı süreklilik arz edecek şekilde yapıyorsanız ve direkt kendiniz danışmanlık gibi bir çalışma yapıyorsanız yukarıda da bahsettiğim gibi serbest meslek erbabı sayılırsınız ve fatura yerine serbest meslek makbuzu düzenlemeniz gerekir.

Serbest Meslek Makbuzu Nedir?

Serbest meslek erbabının mesleki faaliyetleri ile ilgili tahsilatları için fatura yerine düzenlemek zorunda olduğu belgeye serbest meslek makbuzu denir. Serbest meslek makbuzu verilen hizmetin ücretinin tahsilinin yapılabilmesi için işin yapıldığının bir kanıtıdır. İki nüsha olarak düzenlenen serbest meslek makbuzunun asıl nüshası müşteriye verilir, kopya nüshası işletmede kalır.

Serbest meslek makbuzu ile alınan ödemelerde gelir vergisi stopaj yoluyla hizmeti verdiğiniz şirket tarafından ödenirken KDV sizin tarafınızdan ödenmektedir.

Şirket Kurmazsam Makbuz Kesmezsem Ne Olur ki?

Şirket kurmazsanız, aldığınız ödemelerden dolayı gerek banka hesabınız üzerinden gerek hizmet verdiğiniz firma üzerinden vergi dairesi tarafından durum ortaya çıkarıldığında, sizin adınıza resen işyeri açılışı yapılır ve açılış yapmadığınız için bir usulsüzlük cezası alırsınız. Ancak ne yazık ki olay bununla bitmiyor. Ayrıca o tarihe kadar vermeniz gereken ancak vermediğiniz her beyanın ayrı ayrı usulsüzlük ve vergi ziyaı cezalarını da keser vergi dairesi. Kesilecek ceza normalde ödeyeceğiniz verginin iki katının üzerinde olacaktır.

Şirketi kurdunuz ancak makbuzu kesmez veya eksik keserseniz bu sefer makbuz başına özel usulsüzlük cezası ve ödemediğiniz kadar vergi ziyaı cezası ile karşı karşıya kalırsınız.

Siz bütün bu riskleri bir tarafa bırakın ve WorqCompany’i arayın. Uzman ekiplerimiz tarafından kurmanız gereken şirket türünden adres seçimine, düzenleyeceğiniz belgelerden vergisel konulara kadar aklınıza takılan tüm konularda bilgi edinin.

İşletmenizi açma kararı verdiğinizde de arkanıza yaslanın ve WorqCompany’nin sizin yerinize işletmenizi inşa edişini izleyin. Ve freelance çalışmanın keyfine daha işletmenizin kuruluş aşamasında varın.

Yazının orijinali ve bizimle iletişime geçmek için bu linke tıklayın.

--

--