Doğru Finansal Raporlama Şirketlere Nasıl Yardımcı Olur?

WorqCompany
4 min readMar 16, 2021

İşletmeniz küçük olsa da doğru ve organize mali tablolara sahip olmak, daha verimli ve etkili bir iş düzeni anlamına gelir. Şirketinizin başarısının barometresi sayılabilecek finansal raporlar, bakış açınızı nasıl değiştirir? Bu yazıda bu sorunun yanıtlarını aramaya çalışacağız.

İster dev bir holding olun ister küçük bir işletmenin sahibi olun, mali tablolar her şirket için gerekli ve mevcut durumun tespiti ve gelecek projeksiyonunun geliştirilmesi için olmazsa olmazdır.

Gelin öncelikle mali tablonun ne demek olduğuna bakalım. Mali tablolar bir şirketin halihazırdaki durumunu somut biçimde ortaya çıkaran hesaplamalar ve dökümlerdir. Ancak bu tabloların el yordamıyla ve üstünkörü değil profesyonellerce kitabına uygun şekilde hazırlanması hayati bir konudur.

İşletmenizin mali tabloları, gelir, sermaye harcamaları, nakit akışı, bilançolar gibi kapsamlı bilgileri içerir. Profesyonel bir biçimde hazırlanan finansal raporlar küçük işletmenizin başarı yolundaki ilerlemesini ve gelecek vizyonunu belirlemenizi sağlar. Planlı ve etkili bir büyüme hedefliyorsanız mali tablolarınıza önem vermeli ve bu raporları iş süreçlerinizin ayrılmaz bir parçası yapmalısınız. Peki, finansal raporlar neden bu kadar önemli ve size ne kazandırır? Daha önemli sorulardan biri de şu: Bu raporları ne sıklıkta hazırlamalısınız?

Finansal Raporlamanın Şirketinize Kazandıracakları

1. Başarınızı Görmeye Yardımcı Olur

Doğru finansal raporlama ve finansal planlama, şirketinizin hacmi ne olursa olsun ne kadar iyi ya da kötü durumda olduğunu bilmenizi sağlar. Bu bilgi sadece şirket sahibi veya ortaklarının gönül rahatlığı için önemli değildir. Yatırımcıların, hissedarların ve alacaklıların da finansal tablolarınız konusunda bilgi sahibi olmasını sağlar.

Aslında finansal tablolar, işletmenizin doğru yolda olup olmadığını gösterecek en önemli kanıtlardır. Bu yüzden titizlikle ve tarafsız gözlerce yapılmasında büyük fayda vardır.

2. Yeni İş Fırsatları Keşfetmenizi Sağlar

Doğru mali tablolara sahip olmak, işletmenizin gidişatını gözler önüne sererken yeni iş fırsatları için de yol gösterici görevi görür. Bu verileri, önemli iş kararları alırken kullanabilirsiniz. Örneğin, yeni bir ofis ya da showroom açmak istiyorsunuz ancak bunun için yeterli paranız var mı ya da işe alım yapmak ve ekibinizi büyütmek istiyorsunuz ama daha geniş bir ekibi finanse edebilecek misiniz bilmiyorsunuz. Bu belirsizlik şirketinizi büyütme konusunda haklı olarak endişelenmenize ve tedbirli davranarak bu tür planları ertelemenize neden olabilir. Bu da kaçan iş fırsatları demektir.

Eğer elinizde doğru hazırlanmış bir mali tablo varsa sizi bekleyen çeyrek, yarım ya da yılın tümünü kapsayan dönemlerde ne kadar artı masrafınız olacak ve ne kadar artı mali yükü kaldırabileceksiniz rahatlıkla öngörebilirsiniz. Mali tablolar size işinizle ilgili büyük sayılar yani yorumlayabileceğiniz veriler sunar. Defterlerinizdeki tekil sayılar geleceğe dair bilgi veremez ama büyük sayılar yani toplu ve derlenmiş veri, size istatistiki yorumlar yapma fırsatı da verir. Yani önceki dönemleri ne kadar net görebilirseniz önünüzü de o kadar net görürsünüz.

Doğru düşünülüp verilerle desteklenmeyen büyüme yatırımları istemediğiniz sonuçlarla karşılaşmanıza da neden olabilir. Bu açıdan baktığınızda da mali raporlar sizi gereksiz risk almaktan korur.

3. Güven Oluşturmanızı Sağlar

Doğru mali tablolar tüm iş kaynaklarınızda güven oluşturur. Yatırımcılar, satıcılar ve borç verenler, yeni kurduğunuz işletmenizin başarılı olduğunu ve zor kazandıkları parayı bu işe güvenle yatırabileceklerini bilmelidir. Ayrıca potansiyel müşteriler, yatırımcılar ve tedarikçiler sizinle iş yapmaya karar vermeden önce geçmiş performansınızı da görmek isteyeceklerdir. İyi organize edilmiş ve arşivlenmiş doğru mali tablolara sahip olmak, borç verenlerden en iyi oranlarda kredi almanıza yardımcı olabilir.

Unutmayın, bir işletmenin ne kadar iyi gittiğini göstermek için bir bilançodan daha fazlası gerekir. Mali tabloları düzenli veya güncel olmadığı için kimse bir işi kaybetmek istemez.

Bu konunun uzmanları mali tablolarınızın düzgün olmasını sağlar ve iş dünyasında güven oluşturmanıza yardımcı olabilir.

4. Vergi Yükünü Azaltır

Şirketiniz kurulduğu andan itibaren ne kadar başarılı olursa, o kadar çok vergi ödemeniz gerekir. Bu nedenle finansal tablolar size sadece paranızın nereye gittiğini değil, aynı zamanda yararlanmanız gereken tüm olası vergi indirimlerini ve boşlukları da göstermeye yardımcı olur. Küçük işletmelerde uzmanlaşmış bir muhasebe süreçleri uzmanı, kesintilerinizi en üst düzeye çıkarabilir ve genel vergi yükünüzü azaltabilir.

5. Hataları Azaltır

Doğru finansal raporlama ve planlama, maliyetli hataları yakalamanıza yardımcı olabilir. Yeni kurduğunuz işletmenizi büyütmek istiyorsanız, mali tablolarınızın düzenli olması zorunlu. Hataları daha oluşmadan engelleyebilmek için mali tablolarınızı düzenli ve güncel tutmakta zorlanıyorsanız, işinizi büyütmenize yardımcı olacak uzmanlığa ve deneyime sahip kişileri görevlendirmelisiniz.

Ne Sıklıkta Finansal Raporlama Hazırlamalısınız?

Aslında bir finansal rapor hazırlamanın ve analiz etmenin herkes için tek bir doğrusu yok. Bir planlama yapmak ve düzen oluşturmak konusunda şirketlere ve kişilere özgü farklılıklar bulunuyor. Eğer yeni kurulmuş ve küçük ölçekli bir şirkete sahipseniz vergilerinizi yılda yalnızca bir kez beyan ediyor ve muhtemelen de üç ayda bir ödeme yapıyorsunuzdur. Fakat her ne kadar vergi düzeniniz bu olsa da banka hesaplarınızı sıklıkla takip ediyorsunuz.

Vergi dönemlerindeki beyanname hazırlama sıklığınız finansal raporlama için de geçerli olabilir. Bunu yalnızca yılda bir veya üç ayda bir yapabilirsiniz, ancak yine de ihtiyaç duyulduğunda ara raporlar hazırlamak çok faydalı bir yaklaşım olabilir. Çünkü dünyanın geldiği rekabetçi ortamda her sektör için değişken durumlar büyük bir hızla yaşanıyor. Bu nedenle işletmeniz küçük olsa da stratejinizin sürekli olarak değişime hazır olması ve kontrol edilebilir olması büyük önem taşıyor.

Yeni kurulmuş bir şirket sahibi olarak, şirketinizin mali tablolarını ve raporlarını birkaç farklı yöntemle analiz edebilirsiniz.

- Genel olarak, üç ayda bir veya altı ayda bir mali plan hazırlamak çok tercih edilen bir yöntem olarak kullanılır. Bunu siz de tercih edebilirsiniz.

- İşletme nakit akışıyla ilgili sorunlar yaşıyorsa, finansal raporları daha sık hazırlamak iyi bir fikir olacaktır.

- Benzer şekilde, küçük işletmeniz güçlü bir büyüme gösteriyorsa, daha sık bir finansal rapor hazırlamak mantıklı olabilir.

Bu, performansınızı daha verimli bir şekilde ölçmenize, yeni stratejiler geliştirmenize veya büyümeyi engelleyebilecek sorunları erkenden görerek bunları değiştirmenize olanak tanır.

Birçok işletme sahibi, finansal raporlama ve planlamayı kendi başına ele alır. Ancak profesyonellerin finansal raporlamanızı ve planlamanızı yapmasına izin vermenin gerçekten büyük bir artısı var: Objektiflik.

Çünkü bu profesyoneller işinizi başarıya taşırken duygusal bir bağ kurmadan profesyonel bir yaklaşım geliştirebilir. Objektif bir finans raporlama uzmanı ya da muhasebe süreçleri uzmanı tüm değişkenleri gözden geçirerek işiniz için en iyisinin hangisi olduğuna karar vermenize yardımcı olur.

Finansal Raporlama ve Muhasebe Danışmanlığı hizmetleri almak için hemen tıklayın.

--

--